Ondersteun je immuunsysteem in tijden van corona. Wat kunnen we zelf doen!

Het coronavirus bepaalt dezer dagen in grote mate ons leven. We houden afstand van elkaar om besmetting van kwetsbare mensen met het virus te voorkomen. Wat we voor onszelf kunnen doen, is het positief beïnvloeden van de werking van ons immuunsysteem door zo gezond mogelijk te leven. Dat kan door aandacht te besteden aan beweging, voeding en slaap.

Kracht van het immuunsysteem

Onze gezondheid wordt bepaald door de sterkte van onze weerstand. Oudere mensen zijn over het algemeen kwetsbaar. Ze kunnen ernstig ziek worden van het coronavirus, vooral als ze aan onderliggende aandoeningen lijden. Bij veel ouderen werkt, om allerlei redenen, het immuunsysteem minder goed. Kinderen en jonge, gezonde mensen hebben meestal een goed werkend immuunsysteem en minder last van het virus. Als je actief aan een gezond immuunsysteem wilt werken, besteed dan aandacht aan beweging, voeding en slaap.

Beweging

Ga naar buiten! Dat is in Neerland gelukkig nog mogelijk! We kunnen dit voorrecht benutten door te gaan wandelen en fietsen. Maar ook oefeningen in de huiskamer tellen mee. Veel sportscholen hebben lessen gemaakt die online te volgen zijn. Ook Omroep Max met het dagelijkse programma ‘Nederland in beweging’ helpt mensen om actief te zijn. 

Voeding

Voeding is natuurlijk belangrijk voor een goede gezondheid. Eet gezond, gevarieerd en niet te veel. Eet zo veel mogelijk onbewerkte producten. Dus geen eten uit pakjes en zakjes. En heel belangrijk: laat zoete lekkernijen zoveel mogelijk staan. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het eten van veel toegevoegde suiker en geraffineerde koolhydraten verband houdt met verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam, insulineresistentie en gewichtstoename. En die effecten kunnen op hun beurt weer leiden tot langdurige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2.

Heilzame planten

Vanuit onze medicinale traditie hebben we kennis over hoe mensen al eeuwenlang hun weerstand versterken met heilzame planten en andere natuurlijke middelen. Een voorbeeld van zo’n medicinale plant is de Vlierbes (Sambucus nigra), waarvan sap, thee en tinctuur gemaakt kan worden. Maar ook de Rode zonnehoed (Echinaceae) is een kruid waar zeer veel weerstand verhogende kwaliteiten aan toegeschreven zijn.

Slaap

Een goede nachtrust is waardevol voor ons immuunsysteem. Tijdens onze slaap herstelt het lichaam zich. Hoewel het voor sommigen misschien verleidelijk is om laat naar bed te gaan of uit te slapen, is slapen op vaste tijden het gezondst. Het lichaam houdt van regelmaat.

Zelfgenezend vermogen

Homeopathie kan goed ingezet worden bij mensen met een verlaagde weerstand. Een homeopathisch middel geeft een prikkel waardoor het lichaam zelf aan de slag gaat en stimuleert zo het zelfgenezend vermogen. Hierdoor krijgen ziektes minder vat op ons. Als je vragen hebt over het versterken van je immuunsysteem, dan kun je terecht bij een homeopaat. Hoewel sommige praktijken gesloten zijn, behoort een telefonisch of online consult vaak wel tot de mogelijkheden.

Bronvermelding:

Vereniging Homeopathie

2 gedachten over “Ondersteun je immuunsysteem in tijden van corona. Wat kunnen we zelf doen!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pontem-homeopathie